Září 2017 v Jakub klubu

Prázdniny utekly jako voda a zvonek zvoní jako o život. Je to tu! Nasaďme si tašky na záda, škola začíná, to bude paráda.

Prázdniny 2017  v Jakub klubu

Poslední měsíc letošního školního roku jsme věnovali vylepšování známek na vysvědčení. Hodně jsme tvořili, malovali obrázky, vybarvovali mandaly, hráli společenské hry. Při těchto činnostech jsme rozvíjeli dovednosti dětí. V klubu máme nové dobrovolníky, kteří nám pomáhají při práci s dětmi, věnují jim svůj čas. Pomáhají s vařením, školními dovednostmi a zábavnými aktivitami.

Proběhlo tvoření triček ubrouskovou technikou, které mělo velký úspěch. Se školním rokem jsme se rozloučili opékáním buřtů na zahradě.

Pergola pro děti na orelské zahradě

Díky finanční podpoře firmy Sev.en EC, a.s. Chvaletice v rámci loňské Burzy filantropie budeme mít pro děti z Jakub klubu na zahradě krásnou dřevěnou pergolu. Další potřebnou částku přidala společnost innogy Energie, pobočka Pardubice a to díky jejich pracovnici, která působí v Jakub klubu jako dobrovolnice.   Moc děkujeme a zveme 20. září na 1. ZAHRADNÍ SLAVNOST POD PERGOLOU za účasti donátorů a zástupce Pardubického kraje Ing. Pavla Šotoly, který Burzu filantropie každoročně organizuje.  (Více na  www.burzafilantropie.cz.)

stažený souborstažený soubor (1)

Služby pro pěstouny květen 2017

Jednou z našich služeb je i Podpora pro pěstouny. V květnu proběhla právě v této službě inspekce. Potěšilo nás, že inspektorky hodnotily nastavení našich služeb pro pěstouny velmi pozitivně.

A víte, co všechno pro pěstouny zajišťujeme? Kromě sociálního poradenství je to vzdělávání podle jejich potřeb, výlety pro děti v pěstounské péči, aby si pěstouni mohli odpočinout. V případě potřeby pěstounské rodiny, zkontaktujeme s odborníkem na potřebnou oblast.  A další činnosti dle zákona 359/1999 Sb. Pokud vás pěstounství zajímá, rádi vám poskytneme další informace. Více informaci je na i na našem webu www.prelouc.charita.cz

Ing. Mgr. Zdenka Kumstýřová, vedoucí služby

Hledáme dobrovolníky na prázdniny

Na prázdniny hledáme nové dobrovolníky do Domova u fontány! Stačí, když si najdete chvilku na čtení knížky nebo jen na povídání. Přijďte zpříjemnit dny obyvatelům domova J

Pokud si troufnete na procházky s vozíčkem, pracovníci domova vás zaškolí, jak se s ním bezpečně pohybovat. U rybníčka se teď sedí a povídá moc příjemně.

Vše potřebné Vám ráda sdělím na telefonu 731 402 371  nebo si domluvíme schůzku.

Ing. Mgr. Zdenka Kumstýřová, koordinátorka

Červen 2017 v Jakub klubu

Květen, měsíc lásky… V měsíci květnu jsme se věnovali tvoření přáníček pro naše maminky. Touto činností rozvíjíme nejen pracovní dovednosti, ale podporujeme rodinné vazby mezi rodiči a dětmi. V květnu jsme opět po delší době vyrazili do přeloučské kuželny, abychom se zdokonalili v kuželkách a užili si zábavu.

Služba PODPORA RODINY - Sbíráme hračky.

Naše služby pro rodiny poskytujeme už více než pět let. Minulý měsíc ale pracovnici služby překvapila skutečnost, se kterou jsme se ještě nesetkaly. Krátce spolupracujeme s rodinou, která má tři děti v předškolním věku. Domácnost rodiny je vždy pěkně uklizená, nikde nic rozházené, ani hračky.  Po několika návštěvách se pracovnice na hračky zeptala. „Jaké mají děti hračky?“ Odpověď rodičů ji zaskočila. Děti nemají žádné hračky. Z rozhovoru vyplynulo, že rodiče nepovažují dětskou hru za důležitou, nechápou její zásadní význam pro dětský rozvoj.

DOBROVOLNICKÉ CENTRUM PŘELOUČ

Opět hledáme ochotné lidi, kteří mají „jednu hodinu týdně pro druhé“. Blíží se léto a pro obyvatele Domova u fontány hledáme dobrovolníky, kteří by jim chodili číst nebo je brali na procházku do parku. Zaškolení nových dobrovolníků zajistíme.  Pokud je vám bližší práce s dětmi, nabízíme aktivity v Jakub klubu – tvoření, keramika, sport….  Kontaktujte nás, pokud najdete volnou jednu hodinu a jste ochotni udělat radost jiným. Tel. 731 402 371. Momentálně máme v našem týmu 25 dobrovolníků, kteří docházejí do domova a12 dobrovolníků působících u nás v Charitě.

Květen 2017 v Jakub klubu

Jakub klub měl narozeniny, my máme přání jediný…. Ano, Jakub klub v dubnu oslavil 15. narozeniny, je to až k neuvěření, ale už opravdu 15 let je tu pro děti, které se potýkají s nepříznivou životní situací. Po celou tuto dobu pomáháme dětem tyto situace překonávat, poskytujeme jim odbornou pomoc a podporu, podáváme potřebné informace a snažíme se jim zajišťovat podmínky pro přiměřené vzdělávání. Jelikož je naše služba potřebná, tak přejeme klubu, aby tu byl pro děti mnoho dalších  let, aby k nám chodily děti rády a naše činnost jim pomohla jejich situace vyřešit. Během oslav nechyběl dort, který si děti ozdobily, občerstvení v podobě jednohubek a také zábava. Zahráli jsme si hry, tvořili z hravých kukuřiček či modelovali z balonků. Na zdraví jsme si společně připili dětským šampaňským.

Přednáška na téma, válka v Sýrii

Na úterý 23. 5. 2017 připravujeme ve spolupráci s členkou sdružení Femisphera Markétou Kutilovou přednášku o válce v Sýrii. Je to novinářka a humanitární pracovnice, která jezdí do severní Sýrie pravidelně. V posledních letech se věnuje dokumentování války proti islámskému státu. Aby získala finance na cílenou pomoc pro lidi ve zničeném syrském městě Kobaní, tak spolu s kolegyní vyhlásily v ČR veřejnou sbírku SOS Kobaní, vydaly knížku Islámskému státu na dostřel, organizují přednášky. Poslední čtvrtek v květnu přijedou i k nám.

Srdečně zveme všechny zájemce, které zajímají příběhy lidí ve válečných oblastech na severu Sýrie. Akce se koná 23. 5. 2017 v čase 16.00-17.30 v Galerii a vinotéce u Kotýnků.

Zdenka Kumstýřová, koordinátorka DC