Charita Česká republika

Nezisková humanitární organizace Charita Česká republika je největším nestátním poskytovatelem sociálně zdravotních služeb v České republice s více než stoletou historií. Její hlavní činností je pomoc potřebným na území Česka, stále častěji se ale věnuje také zahraničním projektům.

Více na

www.charita.cz - hlavní web Charity ČR
www.caritasczech.org - zahraniční projekty
www.tirkralovasbirka.cz - Tříkrálová sbírka (největší sbírka Charity ČR)

Právní postavení:

Charita Česká republika sdružuje 8 diecézních a 348 oblastních, městských a farních Charit. Organizačně je rozdělena do osmi diecézí:Mapa diecézí

Dále je součástní Charity ČR ještě Česká katolická charita - domovy duchovních a řeholnic a Řeckokatolická charita.

Z hlediska zákona je Charita ČR církevní právnickou osobou dle Kodexu kanonického práva (kánon 312, 313). Je součástí římskokatolické církve registrované v České republice podle zákona č. 3/2002 Sb.

Zobrazit články z rubriky:

Opět rekordní výtěžek naší Tříkrálové sbírky

Máme sečtených 108 pokladniček a chybí pouze jediná. Pan starosta z Malých Výklek přijde otevřít jejich pokladničku zítra. Výtěžek je v tuto chvíli neuvěřitelných 270 822 Kč, tj, téměř o 20% víc než loni.
Děkujeme všem asi 350 koledníkům a 60 dospělým dobrovolníkům, kteří nám s organizaci koledování v Přelouči a okolních 50 obcích pomáhali!
Děkujeme také vám všem, kdo jste koledníkům do pokladniček přispěli!

Stateční koledníci z Rohovládové Bělé zachránili sousedovi život

Pohotovou reakci a statečnost prokázal koledník a mladý hasič Tomáš se svou skupinkou v neděli 7. ledna při Tříkrálové sbírce v Rohovládové Bělé na Přeloučsku. Děti duchapřítomně zajistily první pomoc sousedovi, kterého našly doma ležícího v bezvědomí. Koledníci pomohli nejen Charitě, ale zachránili také život starému člověku. Patří jim za to velký obdiv a dík!

Tříkrálová sbírka začíná na Přeloučsku ve čtvrtek 4. ledna

Již po osmnácté vyjdou tříkráloví koledníci do ulic města Přelouče a okolních 50 obcí. Charita Přelouč pořádá tuto sbírku pravidelně ve spolupráci se základními školami, ZUŠ Přelouč, místním gymnáziem a mnoha dobrovolníky, kteří se na koledování aktivně podílejí. „Spolupráce dobrovolníků je pro nás neocenitelná, bez nich bychom nedokázali sbírku v tomto rozsahu realizovat. Dobrovolníci jsou aktivní především o víkendu a tam máme v sobotu a v neděli program koledování maximálně nabitý. Všem jsme moc vděční. Kde naše koledníky potkáte?

Tříkrálová sbírka 2018

V prvních lednových dnech proběhne v našich obcích a městech tradiční Tříkrálová sbírka. Naše domácnosti navštíví opět tři králové s přáním štěstí, zdraví a pokoje, a všem občanům dají také možnost prostřednictvím organizací Charit v celé ČR přispět potřebným. V našem regionu potkáte koledníky ve dnech 4. – 7. ledna 2018.

Podpora rodiny, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi 2018

Začali jsme nový rok. Zatím je neposkvrněný a neopotřebovaný. Otvírá se před námi něco nového. V nové skutečnosti čekáme příslib, že se všechno v nás obnoví a že to bude lepší. První hodiny nového roku už zase odplynuly do minulosti. Tak se i to nové každou sekundou zase opotřebovává. Přejeme všem, aby přijímali to nové, co se nabízí, novým srdcem, tak aby to mohlo růst. Modlíme se za všechny, aby obnovili svá srdce, vztahy, přátelství, partnerství a vztahy mezi spolupracovníky. Máme tu novou šanci vydat se společně po nových cestách, aby to nové v nás mohlo růst. Prosíme o požehnání pro tento nový rok, ať se stane rokem spásy, ve kterém se uzdraví, co je zraněné, ve kterém se zacelí, co je rozbité, a ve kterém vyrazí k novému životu to, co ustrnulo.

Ocenění našich dobrovolníků

Pardubický kraj každoročně pořádá v Pardubicích při příležitosti mezinárodního dne dobrovolnictví Galavečer pro dobrovolníky a letos to bylo 4.12.2017. Za naše dobrovolnické centrum byli nominovaní: Marie Vaničková, Iva Immerová a Radim Navrátil. První jmenovaná získala zvláštní cenu krajského radního Ing. Pavla Šotoly za svoji mimořádně aktivní dobrovolnickou práci v Domově u fontány. Na našem setkání den poté byli pak oceněni všichni naši aktivní dobrovolníci.  Gratulujeme a děkujeme všem! Pokud máte zájem o dobrovolnictví, scházíme se s dobrovolníky každý poslední čtvrtek v měsíci v Galerii a vinotéce u Kotýnků od 15.30. V lednu to bude 25.1.2018 a pozvali jsme hosta MUDr. Vítka Ullrycha. Téma setkání bude TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA OČIMA ONKOLOGA. Vstup volný.

Leden 2018 v Jakub klubu

S příchodem vánočního času, jsme měli v klubu spoustu plánů, které jsme si přáli stihnout. V klubu jsme byli pouze do Vánoc, takže nám moc času nezbývalo. Letos jsme měli v klubu díky jedné dárkyni z Přelouče, které tímto moc děkujeme, živý vánoční stromek. Bylo tedy nutné si ho hezky ozdobit, takže šikovné ručičky našich dětí tvořily vánoční ozdoby. U Vánoc nesmí chybět ani cukroví, které jsme napekli. Děti si tak smlsly na lineckém cukroví, pracinkách, máslových tyčkách, rafaelu a piškotovém cukroví.

Použití výtěžku Tříkrálové sbírky 2017 a přípravy na další ročník

Již v září jsme začali s přípravou dalšího ročníku Tříkrálové sbírky. Postupně oslovujeme starosty obcí v našem regionu, kde bude sbírka probíhat. Jelikož jich je téměř 50, vyžaduje to pečlivou přípravu, abychom vše zvládli. Zásadní pro nás je spolupráce s dobrovolníky v obcích, kteří jsou ochotni nám pomoci a koledování zorganizovat. Na nás pak je zajistit zapečetění pokladniček na místním obecním úřadě a po sbírce tam i pokladničky rozpečetit a výtěžek sečíst. Pro koledníky máme již připravené malé odměny a opět pro ně plánujeme i promítání pohádky v přeloučském kině.

Podpora pro pěstouny rok 2017

Rok 2017 se nám blíží ke svému konci, a proto je čas se za ním ohlédnout. Tento rok hodnotíme za úspěšný. V květnu jsme absolvovali inspekci poskytování sociálně-právní ochrany, která dobře dopadla a byla pro nás velkým přínosem a novým impulzem.

Rodina má pro život a rozvoj dítěte zásadní význam

V Charitě Přelouč pracuji rok na pozici sociálního pracovníka sanace rodiny. Praxe mne přivedla k zamyšlení o tomto tématu.