Charita Česká republika

Nezisková humanitární organizace Charita Česká republika je největším nestátním poskytovatelem sociálně zdravotních služeb v České republice s více než stoletou historií. Její hlavní činností je pomoc potřebným na území Česka, stále častěji se ale věnuje také zahraničním projektům.

Více na

www.charita.cz - hlavní web Charity ČR
www.caritasczech.org - zahraniční projekty
www.tirkralovasbirka.cz - Tříkrálová sbírka (největší sbírka Charity ČR)

Právní postavení:

Charita Česká republika sdružuje 8 diecézních a 348 oblastních, městských a farních Charit. Organizačně je rozdělena do osmi diecézí:Mapa diecézí

Dále je součástní Charity ČR ještě Česká katolická charita - domovy duchovních a řeholnic a Řeckokatolická charita.

Z hlediska zákona je Charita ČR církevní právnickou osobou dle Kodexu kanonického práva (kánon 312, 313). Je součástí římskokatolické církve registrované v České republice podle zákona č. 3/2002 Sb.

Zobrazit články z rubriky:

Dobrovolnické centrum Přelouč „Jedna hodiny týdně pro druhé“

Výstavu fotografií Úspěšná pomoc lidem v Indii ve spolupráci s Diecézní katolickou charitou v Hradci Králové (DKCH HK) pořádáme celý květen v Galerii a vinotéce u Kotýnků. Ve čtvrtek 24.5.2018 proběhne od 15.30 beseda s Mgr. Vojtěchem Homolkou, který pracuje jako na DKCH HK koordinátor projektu pomoci dětem v Indii „Adopce na dálku“. Posledně navštívil Indii loni v listopadu a podíval se na jednotlivá místa, kde pomáhají finance našich dárců. Tento projekt realizuje DKCH HK od roku 2000 a několik dárců je i z Přelouče. Určitou dobu podporovali v rámci tohoto projektu 3 děti v Indii i  žáci ZŠ Smetanova v Přelouči. Celkem bylo podpořeno asi 6 250 děti, jenom v loňském roce se jednalo o 1 940 chudých dětí a 239 dětí dokončilo základní školu. Ty buď pokračují ve studiu, nebo si našly práci. Na tento projekt navazují i další zajímavé aktivity a o těch se dovíte na besedě, včetně konkrétních příběhů dětí z Indie, které díky projektu čeká lepší budoucnost. Vstup je volný.

Ing. Mgr. Zdenka Kumstýřová, koordinátorka DC

Iniciativa Jakub klubu – příjezd protidrogového vlaku REVOLUTION TRAIN do

Před rokem jsme měli možnost navštívit v Praze protidrogový vlak spolu s dalšími kolegy z Přelouče a to z OSPOD, školskou psycholožkou, Městské policie z Přelouče a Chvaletic. Všichni měli velký zájem o příjezd vlaku do Přelouče. Protidrogový vlak je projektem nadačního fondu Nové Česko. Tento vlak jezdí po ČR a trasu plánuje podle měst, kde si jeho návštěvu objednají a zaplatí. Ve vlaku jsou k dispozici lektoři s interaktivním programem, prohlídka trvá 90 minut, za den navštíví vlak průměrně 500 osob a to především žáci ZŠ. Návštěvníci mají možnost seznámit se s příběhy mladých lidí, kteří brali drogy a jak to ovlivnilo jejich život. Projekt má velký ohlas i v zahraničí a dokonce představený v Berlíně v Bundestagu. Snad se nám podaří přesvědčit vedení města a spolu s dalšími obcemi a sponzory náklady uhradit a vlak do Přelouče pozvat. Více na www.revolutiontrain.cz.

Květen 2018 v Jakub klubu

Duben byl v Jakub klubu v duchu ochrany životního prostředí. Samotný název preventivního programu, „Přilož ruku k dílu“, naznačuje, že jsme to právě my, kdo má velký podíl na tom, aby byla naše příroda krásná a čistá. Zaměřovali jsme se na správné třídění odpadu. Již víme, do jakého kontejneru vhodíme různé odpadky, co a jak se z jednotlivých odpadků zpracovává. I v klubu děti odpadky třídí a poctivě vynáší do barevných kontejnerů. V rámci tohoto preventivního programu jsme s dětmi uklidili naši zahradu, zbavili jsme ji nepořádku, který se zde nastřádal a který nám bezohlední lidé hází přes plot. Ve spolupráci se skauty jsme se dne 28.4.2018 zúčastnili akce Ukliďme Přelouč.

Pozvánka na setkání ve čtvrtek 26. 4. 2018 s hostem Hayato Josefem Okamurou

Tentokrát přijal naše pozvání vzácný host z Prahy, ale původem z Japonska. Pan Hayato Josef Okamura je bratrem kontroverzního politika Tomia, ale se zcela opačnými politickými názory.

Budeme si povídat o zvláštnostech života v Japonsku a Česku, o jeho životě ve Vídni a možná se dostaneme i k aktuální politice, protože je výrazným kritikem aktivit bratra Tomia.

Setkání začíná v 15.30. Vstup je volný.

Dobrovolnické centrum hledá dobrovolníky

Stále hledáme ochotné lidi, kteří mají „jednu hodinu týdně pro druhé“.

Můžete nás kontaktovat na tel. 731 402 371, nebo přijďte na naše setkání do Galerie a vinotéky u Kotýnků. Scházíme se zpravidla poslední čtvrtek v měsíci. Činností dobrovolníka jsou rozhovory, předčítání nebo procházky se seniory v Domově u fontány. Pokud zájemce o dobrovolnictví preferuje práci s dětmi, rády ho přivítají děti v Jakub klubu.

Duben 2018 v Jakub klubu

V březnu jsme se věnovali tématu „Změny jsou součástí našeho života“, který se týkal vztahů, lásky a věrnosti. Připravené aktivity nám ujasnily rodinné vazby, zamýšlely jsme se nad tím, kdo patří do naší rodiny, jaké činnosti s rodinou děláme. Připravena byla i šípkovaná na toto téma. Velkou kapitolou v životě dětí je dospívání, které přináší mnoho změn. I o tom byla jedna z aktivit preventivního programu.

DĚKUJEME ZA VAŠI ŠTĚDROST!

Letošní výsledek sbírky nás hodně překvapil. Děkujeme všem dobrovolníkům na obcích, kteří koledování zajišťovali přímo na místě, kolegyním z naší organizace, které se staraly o logistiku (zajistit vše pro 50 obcí nebylo lehké) a taky všem koledníkům, kteří neúnavně a s úsměvem zpívali koledu My tří králové jdeme k vám....
Pro koledníky jsme připravili promítání pohádky v přeloučském kině v sobotu 13.1.2018 od 15.00 a od 17.00 (najednou by se všichni koledníci do kina nevešli). V neděli 14.1.2018 zakončíme Tříkrálovou sbírku 2018 tradičním Tříkrálovým koncertem žáků ZUŠ Přelouč. Koncert se koná v kostele sv. Jakuba V Přelouči a začíná v 15.00. Jste srdečně zváni!

Opět rekordní výtěžek naší Tříkrálové sbírky

Máme sečtených 108 pokladniček a chybí pouze jediná. Pan starosta z Malých Výklek přijde otevřít jejich pokladničku zítra. Výtěžek je v tuto chvíli neuvěřitelných 270 822 Kč, tj, téměř o 20% víc než loni.
Děkujeme všem asi 350 koledníkům a 60 dospělým dobrovolníkům, kteří nám s organizaci koledování v Přelouči a okolních 50 obcích pomáhali!
Děkujeme také vám všem, kdo jste koledníkům do pokladniček přispěli!

Stateční koledníci z Rohovládové Bělé zachránili sousedovi život

Pohotovou reakci a statečnost prokázal koledník a mladý hasič Tomáš se svou skupinkou v neděli 7. ledna při Tříkrálové sbírce v Rohovládové Bělé na Přeloučsku. Děti duchapřítomně zajistily první pomoc sousedovi, kterého našly doma ležícího v bezvědomí. Koledníci pomohli nejen Charitě, ale zachránili také život starému člověku. Patří jim za to velký obdiv a dík!

Tříkrálová sbírka začíná na Přeloučsku ve čtvrtek 4. ledna

Již po osmnácté vyjdou tříkráloví koledníci do ulic města Přelouče a okolních 50 obcí. Charita Přelouč pořádá tuto sbírku pravidelně ve spolupráci se základními školami, ZUŠ Přelouč, místním gymnáziem a mnoha dobrovolníky, kteří se na koledování aktivně podílejí. „Spolupráce dobrovolníků je pro nás neocenitelná, bez nich bychom nedokázali sbírku v tomto rozsahu realizovat. Dobrovolníci jsou aktivní především o víkendu a tam máme v sobotu a v neděli program koledování maximálně nabitý. Všem jsme moc vděční. Kde naše koledníky potkáte?