Co se dělo o prázdninách v Jakub klubu

Letní prázdniny jsou za námi. Opět utekly jako voda a děti usedají do školních lavic. Začíná kolotoč povinností, domácích úkolů,… Než se nám září rozjede naplno, je nutné shrnout prázdninové dění v klubu. Během prázdnin jsme si užívali zábavu v klubu i mimo něj. Na začátku července jsme s dětmi vyrazili na výlet do Prahy.   Navštívili jsme tam motýlí dům, kde žije mnoho krásných a exotických motýlů. Děti byly nadšené, když jim motýl přistál na těle. Také viděli proces, jak se líhnou noví motýli. Poté jsme vyjeli do České televize na výstavu „ČT Dětem“. Jednalo se o interaktivní výstavu, kde se děti doslova vyřádily. Odjížděli jsme mírně unaveni, protože počasí bylo velmi horké, ale byli jsme spokojeni a plni dojmů. Den jsme si zpříjemnili dobrým obědem.

Prázdniny 2018 v Jakub klubu

V květnu a červnu jsme se věnovali preventivnímu programu, který byl zaměřený na bezpečnost o prázdninách. Protože děti jsou vystavovány mnoha nebezpečným situacím, je důležité, aby věděly, jak se chovat a také jak reagovat v některých nepředvídaných situacích. Věříme, že jim informace budou užitečné a prázdniny si budou užívat s opatrností.

K průzkumu Charity o mladých a chudobě vznikl cyklus fotografií Tomáše Pospěcha

Co obvykle děláme. Snímek Tomáš Pospěch

Charita Česká republika se letos věnuje tématu Mladí a chudoba. Společně s Českou biskupskou konferencí a společností Median k němu připravila výzkum, který potvrdil předpoklad, že nejvíc záleží na tom, do jakých podmínek se narodíte. Jinými slovy, že chudoba je v Česku dědičná. K tématu vznikla i série fotografií Tomáše Pospěcha z nízkoprahového zařízení Fénix v Lipníku nad Bečvou. Tento typ sociálních služeb je totiž jedním z účinných nástrojů, kterým Charita v celé republice dětem a mladým lidem pomáhá.

„ORLOVNA PŘELOUČ, 1. ETAPA

KLUBOVNA PRO MLADÉ 15-18 LET“

Předpokládaný termín realizace stavebních prací:

říjen 2018 – únor 2019

Na realizaci projektu bude poskytnuta finanční podpora z EU v rámci IROP.

Červen 2018 v Jakub klubu

Květen, jako tradičně, patřil našim maminkám, které mají svátek. Opět jsme pro ně tvořili přáníčka a dárečky, abychom je potěšili a sdělili jim, jak je máme rádi a jak si jich vážíme.

Květnový preventivní program jsme zaměřili na bezpečnost o prázdninách,které se nám kvapem blíží. Název tématu byl „Bezpečnosti není nikdy dost. S dětmi jsme zhlédli několik krátkých videí týkajících se okamžiků, které některým lidem změnily život. Jednalo se například o ochrnutí po pádu z kola, skoku do vody, autonehodě… Společně jsme hovořili i o tom, jak by se děti měly o prázdninách chovat, aby se jim něco podobného nestalo. V průběhu prázdnin jsou totiž rizika takovýchto úrazů velice vysoká.

Květen 2018 v Jakub klubu

Duben byl v Jakub klubu v duchu ochrany životního prostředí. Samotný název preventivního programu, „Přilož ruku k dílu“, naznačuje, že jsme to právě my, kdo má velký podíl na tom, aby byla naše příroda krásná a čistá. Zaměřovali jsme se na správné třídění odpadu. Již víme, do jakého kontejneru vhodíme různé odpadky, co a jak se z jednotlivých odpadků zpracovává. I v klubu děti odpadky třídí a poctivě vynáší do barevných kontejnerů. V rámci tohoto preventivního programu jsme s dětmi uklidili naši zahradu, zbavili jsme ji nepořádku, který se zde nastřádal a který nám bezohlední lidé hází přes plot. Ve spolupráci se skauty jsme se dne 28.4.2018 zúčastnili akce Ukliďme Přelouč.

Duben 2018 v Jakub klubu

V březnu jsme se věnovali tématu „Změny jsou součástí našeho života“, který se týkal vztahů, lásky a věrnosti. Připravené aktivity nám ujasnily rodinné vazby, zamýšlely jsme se nad tím, kdo patří do naší rodiny, jaké činnosti s rodinou děláme. Připravena byla i šípkovaná na toto téma. Velkou kapitolou v životě dětí je dospívání, které přináší mnoho změn. I o tom byla jedna z aktivit preventivního programu.

Leden 2018 v Jakub klubu

S příchodem vánočního času, jsme měli v klubu spoustu plánů, které jsme si přáli stihnout. V klubu jsme byli pouze do Vánoc, takže nám moc času nezbývalo. Letos jsme měli v klubu díky jedné dárkyni z Přelouče, které tímto moc děkujeme, živý vánoční stromek. Bylo tedy nutné si ho hezky ozdobit, takže šikovné ručičky našich dětí tvořily vánoční ozdoby. U Vánoc nesmí chybět ani cukroví, které jsme napekli. Děti si tak smlsly na lineckém cukroví, pracinkách, máslových tyčkách, rafaelu a piškotovém cukroví.

Prosinec 2017 v Jakub klubu

Listopad v Jakub klubu byl zaměřený na vzájemnou spolupráci a komunikaci mezi dětmi.Cílem bylo umět jednat v konfliktních situacích, vytvářet si dobré vztahy mezi dětmi, umět se domluvit na společném cíli, umět spolupracovat s různými lidmi, umět rozpoznat, když druhému ublížíme a najít si nové kamarády.

Listopad 2017 v Jakub klubu

Škola je tématem, které není mezi dětmi v klubu moc oblíbené. Školní dovednosti jim nejdou podle jejich představ, ve škole vidí jen povinnosti. Hovořili jsme o pozitivech školy, o tom, co jim škola kromě povinností nabízí. Zamýšleli jsme se nad budoucností, dětem jsme kladli zázračnou otázku.