Prázdniny 2018 v Jakub klubu

V květnu a červnu jsme se věnovali preventivnímu programu, který byl zaměřený na bezpečnost o prázdninách. Protože děti jsou vystavovány mnoha nebezpečným situacím, je důležité, aby věděly, jak se chovat a také jak reagovat v některých nepředvídaných situacích. Věříme, že jim informace budou užitečné a prázdniny si budou užívat s opatrností.

K průzkumu Charity o mladých a chudobě vznikl cyklus fotografií Tomáše Pospěcha

Co obvykle děláme. Snímek Tomáš Pospěch

Charita Česká republika se letos věnuje tématu Mladí a chudoba. Společně s Českou biskupskou konferencí a společností Median k němu připravila výzkum, který potvrdil předpoklad, že nejvíc záleží na tom, do jakých podmínek se narodíte. Jinými slovy, že chudoba je v Česku dědičná. K tématu vznikla i série fotografií Tomáše Pospěcha z nízkoprahového zařízení Fénix v Lipníku nad Bečvou. Tento typ sociálních služeb je totiž jedním z účinných nástrojů, kterým Charita v celé republice dětem a mladým lidem pomáhá.

„ORLOVNA PŘELOUČ, 1. ETAPA

KLUBOVNA PRO MLADÉ 15-18 LET“

Předpokládaný termín realizace stavebních prací:

říjen 2018 – únor 2019

Na realizaci projektu bude poskytnuta finanční podpora z EU v rámci IROP.

Červen 2018 v Jakub klubu

Květen, jako tradičně, patřil našim maminkám, které mají svátek. Opět jsme pro ně tvořili přáníčka a dárečky, abychom je potěšili a sdělili jim, jak je máme rádi a jak si jich vážíme.

Květnový preventivní program jsme zaměřili na bezpečnost o prázdninách,které se nám kvapem blíží. Název tématu byl „Bezpečnosti není nikdy dost. S dětmi jsme zhlédli několik krátkých videí týkajících se okamžiků, které některým lidem změnily život. Jednalo se například o ochrnutí po pádu z kola, skoku do vody, autonehodě… Společně jsme hovořili i o tom, jak by se děti měly o prázdninách chovat, aby se jim něco podobného nestalo. V průběhu prázdnin jsou totiž rizika takovýchto úrazů velice vysoká.

Květen 2018 v Jakub klubu

Duben byl v Jakub klubu v duchu ochrany životního prostředí. Samotný název preventivního programu, „Přilož ruku k dílu“, naznačuje, že jsme to právě my, kdo má velký podíl na tom, aby byla naše příroda krásná a čistá. Zaměřovali jsme se na správné třídění odpadu. Již víme, do jakého kontejneru vhodíme různé odpadky, co a jak se z jednotlivých odpadků zpracovává. I v klubu děti odpadky třídí a poctivě vynáší do barevných kontejnerů. V rámci tohoto preventivního programu jsme s dětmi uklidili naši zahradu, zbavili jsme ji nepořádku, který se zde nastřádal a který nám bezohlední lidé hází přes plot. Ve spolupráci se skauty jsme se dne 28.4.2018 zúčastnili akce Ukliďme Přelouč.

Duben 2018 v Jakub klubu

V březnu jsme se věnovali tématu „Změny jsou součástí našeho života“, který se týkal vztahů, lásky a věrnosti. Připravené aktivity nám ujasnily rodinné vazby, zamýšlely jsme se nad tím, kdo patří do naší rodiny, jaké činnosti s rodinou děláme. Připravena byla i šípkovaná na toto téma. Velkou kapitolou v životě dětí je dospívání, které přináší mnoho změn. I o tom byla jedna z aktivit preventivního programu.

Leden 2018 v Jakub klubu

S příchodem vánočního času, jsme měli v klubu spoustu plánů, které jsme si přáli stihnout. V klubu jsme byli pouze do Vánoc, takže nám moc času nezbývalo. Letos jsme měli v klubu díky jedné dárkyni z Přelouče, které tímto moc děkujeme, živý vánoční stromek. Bylo tedy nutné si ho hezky ozdobit, takže šikovné ručičky našich dětí tvořily vánoční ozdoby. U Vánoc nesmí chybět ani cukroví, které jsme napekli. Děti si tak smlsly na lineckém cukroví, pracinkách, máslových tyčkách, rafaelu a piškotovém cukroví.

Prosinec 2017 v Jakub klubu

Listopad v Jakub klubu byl zaměřený na vzájemnou spolupráci a komunikaci mezi dětmi.Cílem bylo umět jednat v konfliktních situacích, vytvářet si dobré vztahy mezi dětmi, umět se domluvit na společném cíli, umět spolupracovat s různými lidmi, umět rozpoznat, když druhému ublížíme a najít si nové kamarády.

Listopad 2017 v Jakub klubu

Škola je tématem, které není mezi dětmi v klubu moc oblíbené. Školní dovednosti jim nejdou podle jejich představ, ve škole vidí jen povinnosti. Hovořili jsme o pozitivech školy, o tom, co jim škola kromě povinností nabízí. Zamýšleli jsme se nad budoucností, dětem jsme kladli zázračnou otázku.

Říjen 2017 v Jakub klubu

Škola už se rozběhla naplno a září už je za námi. V září jsme pro děti připravili několik aktivit k měsíčnímu preventivnímu programu „Jsem on-line“. V dnešní době má mnoho dětí profily na sociálních sítích a to i děti, které by je vzhledem k jejich věku ještě neměly vůbec mít. Domníváme se, že některé děti v tomto věku vůbec neumí počítač používat a o pravidlech používání ani netuší. Nemluvě o velkém trávení času u něj.