TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA

Tříkrálová sbírka vznikla na základě staré lidové tradice, která má svůj původ ve středověku. Vypráví o mudrcích z dalekého východu, kteří se přišli poklonit Ježíškovi v jesličkách v Betlémě a předali mu své dary - Melichar mu dal kadidlo pro modlitby, Baltazar myrhu jako znak Ježíšova člověčenství a Kašpar přinesl Ježíšovi zlato jako znak královské důstojnosti. Děti pak chodili 6. ledna oblečené za Tři krále po domech s betlémskou hvězdou a kadidlem, zpívaly lidem koledu "My tři králové" a posvěcenou křídou psaly na dveře domů K + M + B s příslušným letopočtem. Tři písmena K+M+B někdy též C+M+B nejsou iniciály jmen Tří králů, ale je to zkratka latinského nápisu "Christus Mansionem Benedicat", tedy "Kristus požehnej tomuto domu". Pro děti představovala tříkrálová koleda možnost jak si v zimě dopomoci k pamlskům a občas i k nějakým grejcarům na přilepšenou.

Tato tradice u nás po roce 1948 postupně vymizela a byla znovu oživena v roce 2001 kdy Česká katolická charita v naší republice každoročně organizuje Tříkrálovou sbírku, kterou oslovuje všechny lidi dobré vůle a díky jejich darům je zapojuje do pomoci rodinám a lidem v nouzi u nás i v zahraničí. Do této sbírky se zapojují Charity v celé ČR.

Tříkrálová sbírka, výtěžek 2017.doc

Jaká byla Tříkrálová sbírka v roce 2017

Výtěžek Tříkrálové sbírky na Přeloučsku je neuvěřitelných 227 282 Kč. DĚKUJEME!!

Množství lidí, kteří přispěli ke krásnému výtěžku, je opravdu velké. Jsou to ochotní lidi v jednotlivých obcích, učitelé a ředitelé spolupracujících škol, řada dobrovolníků, rodiče koledníků, pracovníci Charity i jednotlivých obecních úřadů, organizátoři v některých obcích.  Patří jim všem VELKÝ DÍK!

S poděkováním a přáním požehnaného roku 2017 + K + M + B

Zdenka Kumstýřová, ředitelka a koordinátorka sbírky

Aktuální průběh sbírky v celé ČR můžete sledovat na www.trikralovasbirka.cz a www.charita.cz

Generální partner: Nadace České spořitelny, partneři: T-Mobile, mediální partneři: Deník, Aktuálně.cz, Katolický týdeník, Radio Proglas, TV Noe

Až potkáte tři krále, kteří se prokáží pověřením Charity Česká republika,

otevřte jim nejenom dveře, ale také svá srdce....

DĚKUJEME VŠEM DÁRCŮM ZA ŠTĚDROST A SOLIDARITU

Vyžaduje Adobe Flash Player

Do Tříkrálové sbírky lze přispět také prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru

DMS KOLEDA na číslo 87 777

Cena jedné DMS je 30 Kč, Charita ČR z každé DMS obdrží 27 Kč.

Více o službách DMS na www.darcovskasms.cz

anebo bankovním převodem či poštovní poukázkou

na konto: 66008822/0800 u České spořitelny

TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA 2016 NA PŘELOUČSKU

V minulém čísle Roštu jsme podrobně informovali o použití výtěžku Tříkrálové sbírky. Naše organizace koordinuje sbírku na Přeloučsku v termínu 2. – 9. ledna 2016 a proběhne celkem ve 40 obcích. Připravených je přes 200 koledníků, kteří během celé sbírky budou navštěvovat domácnosti s koledou, pokladničkou a posvěcenou křídou na napsání tradičního požehnání +K+M+B. Ještě připomenu, že koledníci musí mít u sebe vyplněnou průkazku a zapečetěnou pokladničku a kdokoliv je může požádat o prokázání. Výtěžek sbírky bude využitý podle schváleného záměru, a to jak pro zahraniční pomoc, tak i pomoc v našem regionu. Více se můžete dovědět na www.trikralovasbirka.cz. Děkujeme za Vaši štědrost. Závěr sbírky bude tradičně velkolepý, a to díky žákům a pedagogům ZUŠ Přelouč. V neděli 10. ledna 2016 od 15 hodin připravili nabitý program pro TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT v kostele sv. Jakuba v Přelouči. Srdečně zveme na koncert, který bude příjemným završením vánočního času.

Tříkrálová sbírka 2016

Opět se připravují skupinky koledníků, aby v termínu 2. -9. ledna 2016 navštíví domácnosti s koledou a pokladničkou i v Přelouči a okolních obcích. Přesný harmonogram zveřejníme v prosinci, ted už víme, že o víkendu 2. - 3. ledna 2016 budou koledníci ve Břehách, Cholticích, Kozašicích, Krasnici, Litošicích, Mokošíně, Mělicích a ve Volči, v Přelouči pak ve dnech 5. -7. ledna 2016.

Rekordní částka naši Tříkrálové sbírky 2015

Koledníci Tříkrálové sbírky navštěvovali domácnosti od soboty 3. ledna do čtvrtku 8. ledna 2015. V pátek 9.1. se sešli zástupci Charity Přelouč a finančního odboru Městského úřadu v Přelouči, aby sečetli obsah všech 97 zapečetěných pokladniček. Výsledek sbírky všechny příjemně překvapil, protože historicky poprvé překročil hranici 150 tisíc, konkrétně o 623 Kč. Výtěžek je tak o 2% vyšší jako loni.

Zahájení Tříkrálové sbírky 2015 na Přeloučsku

V sobotu 3. ledna 2015 opět začala Tříkrálová sbírka Charity. V sobotu se koleduje v Semíně, v neděli ve Strašově, Valech, Turkovicích, Klenovce a Litošicích. V Lipolticích budou koledníci chodit v pondělí dopoledne, zapojily se děti z místní základní školy, v Přelouči budou koledníci v ulicích od pondělí do středy, ve Zdechovicích v úterý, kde je sbírka pokaždé v režii místní základní školy a za to děkujeme, dále v Řečanech, Chvaleticích a Cholticích budou koledníci ve čtvrtek.

Tříkrálová sbírka 2015

Je to již patnáctiletá tradice, kdy v ulicích Přelouče potkáváte koledníky Tříkrálové sbírky. Přípravy na další ročník vrcholí a jsme moc vděční ředitelům a ředitelkám základních škol v našem regionu za jejich aktivní spolupráci. Bez jejich zapojení bychom nemohli navštívit všech 40 obcí jako v minulých letech.

Tříkrálová sbírka 2014 na Přeloučsku

„My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám ……“

Jaká byla Tříkrálová sbírka 2013?

Jedním slovem rekordní. Třináctá Tříkrálová sbírka vynesla v královéhradecké diecézi rekordní částku přes 10,8 miliónů korun českých (přesně 10 847 654,33 Kč), což je o 341 147,77 Kč více než v roce 2012.

TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA 2013

A je to za námi! Tříkrálová sbírka s datem 2013 je u konce. Měsíce náročných příprav zakončilo ve středu 9. ledna rozpečetění a následné počítání kasiček, se kterými ve dnech 4. – 8. ledna 2013 přicházeli do domácností Kašpar, Melichar a Baltazar.

Tříkrálová sbírka na Přeloučsku pokračuje do úterý

Charita Přelouč zahájila Tříkrálovou sbírku 2013 v pátek 4. ledna, kdy koledníci navštívili 8 obcí. O víkendu probíhalo koledování v dalších 10 obcích. V neděli se uskutečnil v kostele sv. Jakuba tradiční Tříkrálový koncert žáků ZUŠ Přelouč. Na závěr koncertu si účastníci zazpívali spolu s účinkujícími známou koledu „Půjdem spolu do Betléma“. Všichni účinkující byli odměněni velkým potleskem zcela zaplněným kostelem.

Tříkrálová sbírka

Máme tu první měsíc nového roku a ještě stále nás hřeje kouzlo Vánoc a s ním pocit radosti z dárků, které jsme dostali a hlavně darovali svým blízkým. Svátek Tří králů je dnem, kdy se podle tradice odstrojí vánoční stromeček a také den, kdy u Vašich dveřích můžou zazvonit tři nastrojení koledníci s koledou. I je můžete podarovat, pomoci tak všem potřebným a mít pocit radosti z dárku.