Prázdniny v Jakub klubu jsou za námi
5. září 2022 Charita Přelouč

Prázdniny v Jakub klubu jsou za námi

Prázdniny jsou za námi a zase usedáme do školních lavic. Z prázdnin si odnášíme mnoho zážitků. Do klubu během prázdnin chodilo hodně dětí, každý den kolem 20 dětí. Z toho průměrně 15 dětí bylo z Ukrajiny. Pro děti jsme uspořádali několik výletů. První z nich byl svatojakubský výlet do Čáslavi na hasičskou stanici a do obory Žleby, kde jsme mohli vidět přehlídku dravců. Dalších 5 výletů zorganizovali pro děti studenti přeloučského gymnázia! Díky pomoci gymnazistů jsme v červenci na faře zorganizovali týdenní příměstský tábor pro děti z Ukrajiny. DĚKUJEME!!!

VÝLETY S GYMNAZISTY

V červenci to byl v rámci příměstského tábora výlet na Mělice, s plněním úkolů cestou na písníky. Aktivity připravily studentky Ema, Aneta a Bára. Další výlet byl do hřebčína v Kladrubech nad Labem, který je jedním z nejstarších hřebčínů na světě a zároveň domovem nejstaršího původního českého plemene koní - koně starokladrubského. Děti vylezly na rozhlednu, pohladily si koně a zúčastnily se herních aktivit připravené studentkou přeloučského gymnázia Terezou, která je právě z Kladrub. Hry se dětem velice líbily. Další aktivitou byla špikovaná na Slavíkových ostrovech, kterou nám připravily dvě studentky gymnázia. Jednalo se o indiánskou stezku, kde děti splněním různých úkolů, poskládaly mapu, která je dovedla k ukrytému pokladu. Pokladem byla sladká odměna, o kterou se děti podělily. Studentky Monika a Tereza připravily program na discgolfovém hřišti a přírodním koupališti v Cholticích. Všem gymnazistům děkujeme za jejich skvělé nápady a čas, který dětem věnovali. Komunikace s ukrajinskými dětmi byla náročnější, ale vzájemně obohacující. 

Skvělý byl i výlet do stáje ve Škudlech, který nám zprostředkovala bývalá dobrovolnice  Maruška Zittová, čímž jí děkujeme. Děti vyrazily od klubu pěšky a po cestě je čekaly různé vzdělávací úkoly. Zážitkem bylo krmení koní, hřebelcování, a jízda na koni. Největší úspěch byla jízda v povoze za poníky. Prázdniny byly zakončeny čtyřdenním zážitkovým pobytem v Orlických horách, pro děti z Jakub klubu, pěstounských rodin i se služby Podpora rodiny. Objevovali jsme společně krásy hor, soutěžili, sportovali a vzdělávali se. Zajímavým zážitkem byla návštěva horské služby.

No a teď? Těšíme se na září… 

Mgr. et Bc. Miroslava Škávová

vedoucí a sociální pracovnice
Tel.: 731 598 915 E-mail: 8bEy9-5nW5FuRfenW7c-6b9dTaxhTZhaa8FhTj