Vánoce se blíží
7. prosince 2022 Charita Přelouč

Vánoce se blíží

(Zpracováno podle knihy Zdeňka Matějčka: „Co, kdy a jak ve výchově dětí“.)      Říká se, že Vánoce jsou svátky dětské radosti. Dětem přirozeně dělají radost dárky. Někdy ale podlehneme představě, že platí jakási přímá úměra: čím více dárků, tím více radosti. Není tomu ale tak! Dárek není jen ona věc, která se dává a která má určitou peněžní hodnotu. Dárek je především osobní poselství, které říká “mám tě rád“. A něco takového se penězi vyjádřit nedá. V dárku – pokud je myšlen upřímně – dáváme totiž sami sebe. A to je velká věc, kterou bychom měli o Vánocích zažít. Je před námi příležitost dát dětem dárek nad dárky. Totiž jistotu, že máme rádi nejen je, ale že se máme rádi i my dospělí kolem dokola.

A není vůbec od věci, když třeba při štědrovečerní večeři vyhradíme chvíli, kdy všichni společně vzpomínáme na ty, kdo nějak patří do okruhu naší lásky, přízně, sympatií, a když děti v tomto vzpomínání mají své významné slovo. Takovýto dárek citové jistoty v rodinném společenství se nikdy neztratí, nezkazí, nezestárne, nezapomene.

     Ani při všech těch vánočních starostech a radostech, při světle vánočních svíček a dětských očí, bychom neměli na něco zapomenout: o Vánocích se po celém světě slaví narození Ježíše Krista. Tehdy před více než dvěma tisíci léty vstoupilo do lidských dějin něco zcela zvláštního, vzácného, jedinečného – jako výzva celému lidstvu. I naše letošní Vánoce by měly být něčím vzácným, zvláštním, byť se v našem životě opakují už kdoví po kolikáté.

              Za všechny pracovnice naší služby všem přeji právě takové Vánoce, jaké jste si v dětství vysnili.