Články

Děti pomáhají dětem
17. března 2024 Charita Přelouč

Děti pomáhají dětem

Každoročně v březnu a v říjnu běží náš projekt „DĚTI POMÁHAJÍ DĚTEM“. Jak jsme vás informovali v minulém čísle, tak děti vyrobily jarní svíčky. Na 4. neděli postní jsme je nabízeli před kostelem, a měly úspěch. Vybrala se částka 1 945,- Kč, což je úžasné a děti měly radost. I ony, přestože to nemají v životě jednoduché, mohou svou činností pomáhat druhým a být solidární. Peníze jsme odeslali na projekt Merys Meals.

Pampeliška získala v Přeloučském Tescu největší počet hlasů
18. února 2024 Charita Přelouč

Pampeliška získala v Přeloučském Tescu největší počet hlasů

To, o čem jsme snili, se skutečně stalo. Pampeliška a její
plánovaná služba Kafíčko získala v přeloučském Tescu
největší počet hlasů, a to znamená jediné – výhru 45.000 Kč,
kterou využijeme na vybavení Kafíčka, aby si zde senioři
mohli posedět, dát si zdarma lahodnou kávu nebo jiný
oblíbený nápoj a prožít příjemné chvíle.
Děkuji všem, kteří jste Pampelišce dali svůj hlas. I díky Vám
není Kafíčko již pouhým snem, ale brzy se stane skutečností.
Daniela Stráníková, vedoucí projektu Pampeliška

Tříkrálová sbírka na Přeloučsku opět přes půl milionu korun. Děkujeme!
17. ledna 2024 Charita Přelouč

Tříkrálová sbírka na Přeloučsku opět přes půl milionu korun. Děkujeme!

Tříkrálová sbírka na Přeloučsku skončila nedělním koncertem ZUŠ Přelouč v kostele sv. Jakuba. Celkem jsme měli 166 skupinek koledníků v 51 obcích a výtěžek je 536 060 Kč, k tomu ve virtuální pokladničce máme dalších 7 000 Kč. Celkem tedy 543 060 Kč!    Do koledování se zapojilo přes 400 malých i velkých koledníků, a více než 150 dospělých. Koledníci měli za odměnu v sobotu dvě hodiny bruslení na přeloučském kluzišti. Děkujeme všem koledníkům, dobrovolníkům, spolupracovníkům, dárcům a podporovatelům!

Tříkrálová sbírka 2024
2. ledna 2024 Charita Přelouč

Tříkrálová sbírka 2024

Informace k Tříkrálové sbírce 2024

Poděkování do Holic
2. ledna 2024 Charita Přelouč

Poděkování do Holic

Letos nám opět skaut Dany z Holic zorganizoval sbírku dárku pro děti a přivezl plnou dodávku! Moc děkujeme, obdarovali jsme především děti, které žijí s rodiči na ubytovnách v Přelouči. Radost z dárku byla velká.

Podpora pro pěstouny
2. ledna 2024 Charita Přelouč

Podpora pro pěstouny

V sobotu 9.12.2023 odpoledne jsme uspořádali pro děti, jejich pěstouny a v případě zájmu i pro rodiče předvánoční tvoření. Děti tvoření hodně bavilo a mohly využít i tělocvičnu Orlovny na sportování. Děkujeme všem! V lednu nás čeká další společný výlet spolu s dětmi z Jakub klubu.

Leden v Jakub klubu
2. ledna 2024 Charita Přelouč

Leden v Jakub klubu

Prosinec nám utekl rychlostí blesku. V klubu se neustále něco dělo. Přišel Mikuláš se svojí družinou a přinesl dětem ovoce a perníček. Čert si nikoho naštěstí neodnesl, drobné hříchy děti slíbily, že napraví. :-) Během prosince jsme pekli vánoční cukroví – vanilkové rohlíčky, linecké, rafaelo a perníčky. Tvořili jsme vánoční dekorace – postavičky z papíru, kytičky, svíčky. Byla společná vánoční besídka, kde jsme si povídali o tradicích Vánoc, jak probíhá Štědrý den u dětí, co jedí, jaké zvyky dodržují. Dozvěděli jsme se tak i spoustu zajímavých věcí. Např. děti z Ukrajiny rozbalují dárky až 25. prosince. Romské děti řekly, že jejich zvykem je dávat plný talíř za okno tomu, kdo jim zemřel. Nebo se omývají vodou, ve které jsou peníze, což má rodině přinést bohatství, zdraví a štěstí. Společně jsme rozkrajovali jablíčko a děti v něm našly hvězdičku. U společného stolu jsme si dali svařenou hrušku a cukroví. A poté jsme společně rozbalovali dárky, které nám nechal pod stromečkem ježíšek. Děti objevily míče na fotbal, volejbal, reprobednu na pouštění hudby k tanci, lega, korálky na zažehlování, hry na zdokonalování se v matematických dovednostech,… Besídku jsme si užili a popřáli si hezké Vánoce se svými blízkými.

Dobrocentrum Přelouč 2023
26. listopadu 2023 Charita Přelouč

Dobrocentrum Přelouč 2023

V listopadu má svátek náš patron sv. Martin a tak jsme se sešli na svatomartinském setkání v Galerii a vinotéce u Kotýnků.  S poděkováním všem našim dobrovolníkům za celý rok. Po setkání se konala mše svatá v kostele sv. Jakuba za všechny dobrovolníky. Během roku 2023 bylo aktivních 24 dobrovolníků, z toho 12 nových. Dalších 10 bývalých dobrovolníků je „v záloze“. Děkujeme a rádi přivítáme nové v novém roce!  

Podpora pro pěstouny, konec roku.
26. listopadu 2023 Charita Přelouč

Podpora pro pěstouny, konec roku.

Konec roku je před námi a my jsme se rozhodli ho tradičně zakončit vánočním setkáním s pěstounskými rodinami. Na něm budeme mít pro děti připraveno tematické tvoření a sportovní aktivity. Pěstouni se budou moci těšit na drobné pohoštění, popovídání si s ostatními a v neposlední řadě prohlídku fotografií z našich akcí, které jsme během roku uspořádali. Rok 2023 byl pro nás jedna velká jízda. V březnu jsme oslavili 10 let od založení služby. Během léta jsme uspořádali několik výletů a zážitkový pobyt. V září jsme se zapojili do pořádání Dne pro rodinu, který organizoval Pardubický kraj a přijali jsme do týmu novou pracovnici. I přesto, že je rok 2023 náročný, snažíme se v pěstounských rodinách rozdávat úsměvy a být jim oporou v případě, kdy nás potřebují. Přejeme Vám všem hodně štěstí a zdraví do roku 2024.

Prosinec v Jakub klubu
26. listopadu 2023 Charita Přelouč

Prosinec v Jakub klubu

Listopad nesl téma: Tohle musí vědět každý, aneb vím to i já? Zaměřili jsme se na informace, které by měl vědět každý člověk nebo občan České republiky ale také na to, co by měl vědět každý o sobě a své rodině. Zjistili jsme u našich dětí, že v těchto oblastech mají výrazné rezervy. Je až neuvěřitelné, že dítě školou povinné neví, kdy se narodilo nebo jaké je právě roční období. Bohužel i taková je skutečnost. Děti se informace učily jednotlivě i skupinově a individuálně dle svého věku. Zaměřili jsme se také na zdravý životní styl, péči o sebe a všeobecně na všechno, co by měl vědět každý člověk. Děti se tímto připravují na samostatný a zodpovědný život. Již v listopadu jsme se věnovali přípravám na Vánoce, na které se všichni těšíme, a děti obzvlášť. Na pečení cukroví, tvoření vánočních dekorací a ozdobiček, ale také i na úklid. To vše bylo naší náplní.