Advent 2022 v Jakub klubu
17. prosince 2022 Charita Přelouč

Advent 2022 v Jakub klubu

Na Vánoce jsme se začali chystat s velkým předstihem. Společně jsme tvořili adventní věnce a pravidelně zapalovali svíčku. S dětmi jsme pekli vánoční cukroví, čímž se učili pracovní dovednostem. Pekli jsme tradiční cukroví jako vanilkové rohlíčky, linecké, rafaelo. Ukrajinským dětem jsme tak ukazovali naše tradiční jídlo, které se od toho jejich výrazně liší. Vánoce jsou u nich jiné a také je slaví v jiný čas.  Velký úspěch mělo tvoření svíček ze včelího vosku. Každé z dětí si jednu odneslo jako malý dárek. Celkem jsme jich vyrobili přes 100 a budeme jimi obdarovávat druhé.

Do klubu k nám přišel Mikuláš se svou družinou. Děti od Mikuláše dostaly sladkou odměnu a zdravé ovoce. Dětem se Mikuláš líbil, na Ukrajině jsou zvyklé jen na Mikuláše. Anděl a čert jsou pro ně nové postavy. Setkání v klubu s nimi bylo příjemné, byla legrace. Tímto bychom chtěli dobrovolníkům poděkovat za realizaci.

Letos proběhla vánoční besídka dříve než obvykle. Věnovali jsme se tradicím a svátečnímu času, tak jak ho trávíme my a naopak děti z Ukrajiny vyprávěli svoje slavení, čímž nás seznámili s jejich kulturou. Velký ohlas mělo naše cukroví a svařená hruška. J Děti si vyzkoušely naši tradici rozkrojení jablka a měly radost, že v něm našly hvězdičku. Pod stromečkem jsme našli spoustu dárků na sport a tvoření, které využijí děti v klubu. Každý si odnesl maličkou drobnost, kterou ozdobí své stromečky. Byl to velmi příjemně strávený čas, kterým jsme chtěli navodit tu pravou vánoční atmosféru. Udělat to hezké i dětem, které to nemají jednoduché a jejich blízcí budou od nich daleko a nemohou s nimi trávit čas, což jim je pochopitelně líto.

Začátek roku odstartuje tradiční Tříkrálová od 5.1.2022 – 8.1.2022. A čekají nás zase nová témata, tak přijďte v lednu do klubu. 

A v novém roce 2023 nám dovolte popřát všem pevné zdraví, mnoho úspěchů a ať je ten nový rok takový, jaký si všichni přejeme. 

Mgr. et Bc. Miroslava Škávová

vedoucí a sociální pracovnice
Tel.: 731 598 915 E-mail: 8bEy9-5nW5FuRfenW7c-6b9dTaxhTZhaa8FhTj