Duben 2022 v Jakub klubu a Jakub klubu 18
7. dubna 2022 Charita Přelouč

Duben 2022 v Jakub klubu a Jakub klubu 18

Ve čtvrtek 7. dubna oslavíme 20. výročí založení našeho klubu! Je krásné si s dětmi připomenout, jak dlouho Jakub klub dětem pomáhá. Pozvali jsme hosty, připravíme s dětmi občerstvení a nacvičili jsme taneční vystoupení. Každoročně klub navštěvuje více než 30 dětí, které mají svůj individuální plán a cíle, které chtějí spolu s námi dosáhnout. Za celou dobu fungování klubu to byly stovky dětí. Od začátku fungoval Jakub klub pro věkovou skupinu 6 – 15 let, zakladatelkou byla v roce 2002 paní Jarmila Housová.

Situace, která ovlivňuje celý svět, ovlivnila i dění v našem klubu. Příchod ukrajinských dětí do naší republiky ovlivňuje mnoho oblastí  a také školy. Jelikož počet příchozích stoupá, byli jsme požádáni o pomoc. V klubu tak vznikla adaptační skupina pro ukrajinské děti, která funguje dopoledne v čase 8.00-12.00, aby neomezila provoz Jakub klubu. Dětem pomáháme s českým jazykem, najít si kamarády a zapomenout tak na nepříjemné věci, které zažily ve své zemi. S dětmi z klubu o této situaci hovoříme, aby pochopily, že to pro tyto děti není jednoduché a je třeba jim pomoci se začlenit. Pro pět dětí z Ukrajiny jsme s Orlem domluvili možnost chodit na tréninky florbalu a doprovázíme je tam. Florbal hrály poprvé v životě a baví je. Dvě děvčata se chtějí vrátit k tancování, kterému se věnovaly doma na Ukrajině. S tím nám pomohlo DDM a hned se mohly připojit do tanečního kroužku. Jedna dívka z Ukrajiny hraje na piano, tak budeme jednat i se ZUŠ.

Čekají nás Velikonoce a tak si připomeneme tradice s nimi spojené, budeme tvořit velikonoční dekorace. Do tvoření se zapojili studenti z přeloučského gymnázia. Také do klubu chodí dobrovolníci, kteří se věnují našim dětem. Všem děkujeme, bez nich bychom tento nápor zvládali těžko. V klubu nám pomáhá praktikantka, která hovoří ukrajinským jazykem, takže komunikace s dětmi je jednodušší.  Do Jakub klubu 18 chodí též mladí z Ukrajiny. S ostatními se věnují doučování a také sportovním aktivitám.V tomto měsíci se zapojíme do akce Den Země a zkrášlíme si naší zahradu. Chceme jí mít hezkou a čistou. Úklid se bude konat 21. 4. 2022. Akci spojíme i s odměnou, opékáním buřtíků.

K 30. 4. 2022 končí po třech letech samostatný provoz Jakub klubu 18. Nebudeme mít 2 kluby vedle sebe. Od 1.5.2022 rozšiřujeme věkovou skupinu Jakub klubu pro 6 – 18 let a provoz sloučíme. Díky evropské dotaci a s podporou MAS Železnohorský region jsme v roce 2018 zrekonstruovali prostory pro mladé ve věku 15 – 18 let a cíleně jsme se zaměřovali na tuto věkovou skupinu. Po 3 letech provozu jsme vyhodnotili tento systém jako málo efektivní, především z důvodu 2-násobně vyšší administrativy. První 3 roky provozu byly zajištěny taky z evropské dotace a podpořili jsme 36 mladých lidí. V březnu Jakub klub 18 navštívila inspekce MPSV. Výsledek kontroly byl velmi dobrý, a se sloučením obou služeb souhlasili. V příštím čísle Roštu tak už budeme podávat informace za jeden Jakub klub.

Mgr. et Bc. Miroslava Škávová

vedoucí a sociální pracovnice