Podpora pro pěstouny červen 2020
3. července 2020 Charita Přelouč

Podpora pro pěstouny červen 2020

Prázdniny jsou před námi, a tak naše organizace připravila pro děti z pěstounských rodin, se kterými máme uzavřenou dohodu o výkonu pěstounské péče řadu výletů. Aby skupina dětí byla více rozmanitá, jsou tyto výlety i pro děti z Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež, Jakub klub. Už z loňských let máme zkušenosti, že děti z obou služeb se během výletů skamarádí. Výlety máme naplánované různorodé třeba do zábavního parku, do ZOO, na koupaliště, do perníkové chaloupky a na hrad. Těšíme se na společné zážitky s dětmi.

V minule jsme Vám dali možnost zeptat se na otázky, které Vás zajímají k problematice pěstounské péče. Sešly se tyto dotazy:

Odkdy existuje pěstounská péče na přechodnou dobu?

Pěstounská péče na přechodnou dobu se oficiálně pod tímto názvem dostala do zákona v roce 2013, kdy byl novelizován zákon o sociálně-právní ochraně dětí a vznikly doprovázející organizace, tedy i naše služba.

Jak dlouho může být dítě v pěstounské péči na přechodnou dobu?

Děti by dle zákona o sociálně-právní ochraně dětí měly být v pěstounské péči na přechodnou dobu max. 1 rok. Pokud si biologičtí rodiče do té doby neupraví svoje podmínky tak, aby se děti k nim mohly vrátit, tak jsou umísťovány do dlouhodobé pěstounské péče.

Do kolika let se může člověk stát pěstounem? Je to omezené věkem nebo vzděláním?

Aby se člověk mohl stát pěstounem, tak musí projít posouzením, které provádí krajský úřad. Dle zákona o sociálně-právní ochraně dětí se u žadatelů posuzuje charakteristika osobnosti, psychický stav, zdravotní stav, jenž zahrnuje posouzení, zda zdravotní stav žadatele z hlediska duševního, tělesného a smyslového nebrání dlouhodobé péči o dítě, předpoklad vychovávat dítě, motivace, která vedla k žádosti o osvojení dítěte nebo k jeho svěření do pěstounské péče, stabilita manželského vztahu a prostředí v rodině, sociální prostředí, zvláště bydlení a domácnost, etnické, náboženské a kulturní prostředí žadatele, popřípadě další skutečnosti rozhodné pro osvojení dítěte nebo jeho svěření do pěstounské péče. Není tedy stanovena žádná věková hranice ani nejnižší forma dosaženého vzdělání.

Může se pěstounem stát vdova, nebo svobodná dívka bez manžela?

Ano může, pokud projde posouzením krajského úřadu a absolvuje přípravu fyzických osob vhodných stát se pěstouny.

Přejeme Vám krásné léto plné zážitků.

                                                                                                                                                           Mgr. Pavlína Křepská

Mgr. Pavlína Křepská

vedoucí a sociální pracovnice
Tel.: 731 598 913 E-mail: _8IvZ.546krz9956LTCBV-2%65pk87j7%5pJ