Rok s Ukrajinou v Jakub klubu
28. února 2023 Charita Přelouč

Rok s Ukrajinou v Jakub klubu

Před rokem zaútočilo Rusko na Ukrajinu a započal otevřený konflikt. Tato situace vyvolala úprk milionů lidí před strachem o život. Do ostatních zemí Evropy tak mířily zejména ukrajinské ženy a děti. Do Přelouče přišly stovky uprchlíků a děti nastoupily do základních škol a začaly navštěvovat náš klub. Bylo nutné na tuto situaci reagovat a zajistit těmto dětem adekvátní podporu, protože se  nacházely v nepříznivé životní situaci. Situace se komplikovala i na školách, které nás požádaly o pomoc a spolupráce probíhá i nadále. 

Děti si přinesly různá traumata způsobená válkou, přišly do neznámého prostředí, neznají jazyk, a zvládnout školní docházku je tak pro ně problematické. Cílem bylo pomoci jim začlenit se do kolektivu, pomoci se školní docházkou a jazykem, zpříjemnit jim pobyt u nás a zažít alespoň něco pěkného. Snažit se pracovat na jejich nenaplněných potřebách. Proto jsme v březnu založili adaptační skupinu pro děti, které nástup do školy nezvládly.

Podporu jsme poskytli také rodičům dětí, např. podporu při vyřizování obědů pro děti, a zprostředkovali jsme kontakty na volnočasové aktivity pro děti (florbal, pole dance). Poskytli jsme jim základní sociální poradenství, doprovod do institucí a pomoc s komunikací v běžných záležitostech.

Dětem jsme také zprostředkovali mnoho výletů za zážitky, aby prožily něco příjemného. Například HZS Čáslav, Obora Žleby, Záchranná stanice Pasíčka, Národní hřebčín Kladruby nad Labem, discgolf Choltice, návštěva stáje s koňmi Škudly a výlet na písníky Mělice, mimo jiné jsme také organizovali příměstský tábor, což bylo pro děti také něco nového. Většinu těchto prázdninových aktivit jsme realizovali v spolupráci s přeloučskými gymnazisty.

Během roku jsme poskytli podporu celkem 46 ukrajinským dětem a situace ani doposud neutichá. Takže pokračujeme i nadále, protože vidíme, že naše práce má pro děti smysl.

Mgr. et Bc. Miroslava Škávová

vedoucí a sociální pracovnice
Tel.: 731 598 915 E-mail: 8bEy9-5nW5FuRfenW7c-6b9dTaxhTZhaa8FhTj