Z historie služby Podpora pěstounů
20. března 2023 Charita Přelouč

Z historie služby Podpora pěstounů

2014 – 2016: 2. - 4. rok služby (pokračování) Tyto roky byly ve znamení postupného rozvoje služby. Nové dohody o výkonu pěstounské péče pomalu přibývaly a služba začala působit i na jiném území než na Přeloučsku, a to na území Čáslavi a blízkého okolí. Pracovnice během návštěv v rodinách poznávala blíž pěstounské rodiny, získávala si k nim důvěru, aby se jí v budoucnu mohli svěřovat se svými problémy. Pracovnice intenzivně navazovala v rodinách i vztahy s dětmi. Povídala si s nimi, hrála hry. Děti se jí pak nebály svěřit a chtěly se s ní účastnit různých výletů a akcí bez pěstounů.

V roce 2014 se podařilo uspořádat první společný zážitkový pobyt napříč všemi službami Charity Přelouč (děti ze služeb: Podpora rodiny, NZDM Jakub klub, Podpora pro pěstouny). Čtyři dny jsme strávili v chatkách v obci Ostružno nedaleko Jičína. Kromě hraní různých her jsme se zde věnovali turistice.  Na Velikonoce jsme společně s dětmi tvořili velikonoční dekorace a před Vánocemi jsme pekli cukroví. O letních prázdninách jsme stihli jeden výlet do Záchranné stanice a ekocentra Pasíčka.

Rok 2015 byl v podobném duchu jako rok předešlý. Uskutečnili jsme Velikonoční tvoření, dva výlety za zvířátky na Babiččin dvoreček v Licibořicích a za historickými památkami do Prahy. Nesmíme opomenout zážitkový pobyt v kempu v Jinolicích. Tento rok se děti během pobytu vykoupaly i v rybníku.

V roce 2016 jsme vyměnili velikonoční tvoření za velikonoční výlet a vyrazili jsme do Betléma v Hlinsku, kde byly chaloupky velikonočně vyzdobeny. Zároveň v Hlinsku probíhala výstava IQ-parku, takže ani tu jsme neopomněli navštívit a děti si tam mohly vyzkoušet řadu pokusů. O prázdninách jsme se vydali vlakem do Prahy a zavítali jsme do zoologické zahrady. Během cestování se nám osvědčilo, že starší děti měly na starosti mladší. Zážitkový pobyt se konal v Kempu Brodský v Červeném Kostelci. Během tohoto pobytu jsme s dětmi navštívili řadu historických památek – Zámek Ratibořice, Babiččino údolí a Zámek Náchod. Ani tento rok jsme se nezapomněli s dětmi vykoupat v místním rybníku.

Mgr. Pavlína Křepská

vedoucí a sociální pracovnice